2011. szeptember 30., péntek

Forró csoki


Tulajdonképpen a forró csoki receptjén nincs igazán mit közzétenni, mert

1. mindenkinek megvan a saját, szeretett és bevált forró csokija
2. forró csokit még az is tud csinálni, aki amúgy még a rántottával sincs gördülékeny viszonyban
3. a Csokoládé című film óta a neten kb. ötmillió forró csokis recept jelent meg
4. de ha mégis közzéteszem, biztos lesz, aki a szívéhez kap, hogy mit keres benne a pudingpor, te Levendulalány??

Na de mégis leírom, mert

1. a Mi Szeretett Forró Csokink ez
2. talán mégsem olyan egyszerű olyan IGAZI forró csokit készíteni, ami finom, aromás, tartalmas és szívet melengető
3. a Csokoládé című filmről úgysem a forró csoki maradt meg a nézőknek, hanem Juliette Binoche, amint kevergeti a csokoládémasszát és gyönyörű, valamint Johnny Depp, aki vevő a csokoládéra és Vianne szépségére, plusz igen férfias
4. a pudingporból pedig csak egy soványka evőkanál kell bele, ígérem, de mivel én kizárólag azt a forró csokit szeretem, ami sűrű és egészen távolról sem emlékeztet a híg kakaóra, hát beleteszem ezt az egy kanálnyi bűnt :-)

A gyerekek rendelték a forró csokit, mert "már olyan régen ittunk utoljára, Mama! Elfelejtetted, hogy szeretjük?". Elmagyaráztam, hogy rekkenő hőségben ritkán kívánjuk a forró csokit, és nem is volt az olyan régen, csak télen... nyilván átérezték a magyarázatom értelmét, mert erre ennyit mondtak értőn: "jó, jó, de akkor mikor lesz kész, Mama?"

Szóval, nekiláttam. :-)


A mi forró csokink


Hozzávalók:

1 l tej
2 evőkanál jó minőségű kakaópor
1 evőkanál étcsokoládés pudingpor (főzős)
3 evőkanál cukor
1 nagyobb fahéjrúd
őrölt szegfűszeg, ízlés szerint (nálunk kb. fél mokkáskanál)
pár rózsabors
kevés chilipor
25 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A kakaóport, a pudingport és a cukrot egy pici tejjel simára keverjük (habverő használata ajánlott a művelethez). Ha szép homogén, keverve lassan hozzáöntjük a többi tejet. Beletesszük a fűszereket, majd főzni kezdjük. Amikor forráspont környékén jár, beletesszük az összetördelt csokoládét, és tovább főzzük, míg a darabkák el nem olvadnak. Ezután kész is - bögrékbe töltjük, és lassan kikanalazzuk.






Mi mindannyian az asztal köré kucorogtunk a forró csokinkkal, Nat King Cole-t hallgattunk közben, és valahogy olyan édesen vidám lett az esténk, mint a forró csoki a bögrénkben....





 

1 megjegyzés:

  1. évekig agyaltam, hogy hogy tudnék házilag olyan krémes forrócsokit csinálni, mint a kedvenc kávézómban. hát így! :D köszönöm!! (egyébként én fehér csokival próbáltam ki. kicsit édes, de nekem pont tökéletes! ;)

    VálaszTörlés